Bemutatkozás

Élőben jelentünk a mainstream peremvidékéről.

Részletesebb ars poetica

Facebook

Twitter

Contact

dinihotelblog@gmail.com

Friss topikok

  • sunblind: ".. Az emberek, akik sohase ismert fényt hordtak a szembogaraikban és apró, szaggatott gesztusokka... (2015.12.17. 19:07) Nagy Pillanat
  • doggfather: @DNes: hát akkor az összes forgatókönyvírói alapszabály lemehet a csába, ha azt sikerült összehozn... (2014.04.06. 13:04) Így jártam...
  • sunblind: vászonjelen ... mivan? :) fuckyeah, nekemis vérzik a szívem leóért. de ennek nyerni kell. nehéz ... (2014.02.27. 21:34) Dallas Buyers Club

2013.10.01. 16:11 DNes

A magyar ugaron

Hazánkban a sorozatok gyártása nagyüzemi tempóban történik, de azt talán nem kell senkinek bemutatni, hogy ezeknek a produkcióknak a minősége alulról súrolja minden jó ízlésű TV néző elvárásait. Meggyőződésem, hogy egyébként teljesen igényes fogyasztók fordulnak a mai igénytelen sorozataink felé, csak hogy a magyarul beszélő színészeket láthassanak viszont a képernyőn, és ne az ikszedik amerikai, vagy angol szériát bámulják csodálattal. Kell nekünk a jó magyar sorozat, de ezt a földet jó ideje ugaron tartják, konkrétan 1998-ban sózták fel a Barátok Közt című sorozat készítői. Az ember azt hinné, hogy van remény, és a majd’ 15 éve tartó hegemónia egyszercsak véget ér, ami részben meg is történt, csakhogy még vállalhatatlanabb selejt vegye át a helyét, és akkor itt mindenki nyugodtan gondoljon a személyes nemezisére, legyen az Éjjel-nappal Budapest vagy Jóban Rosszban, vagy tudomisén mik futnak manapság.

Persze nem leszek álszent, én is bambultam a Barátokköztön 14 éves koromig, de személyesen ismerek olyan 20-21 éveseket, akik a mai napig leülnek elé. Aggasztó. Normális esetben egyetlen 24, Scrubs, Dexter, Brékingbed, vagy Vólkingded (és sorolhatnám) epizód elegendő kellene legyen ahhoz, hogy soha többé rá se tudjanak nézni a magyar produkciókra. És most nem a 40+-os táborról beszélek; ők nem a számítógép előtt élik az életüket és egyszerűen nem szoktak hozzá ahhoz, hogy a PC-n nézzenek sorozatot, ráadásul felirattal. Számukra kényelmesebb és hozzáférhetőbb a televíziós formátum. Én a kortársaimról beszélek, akik hajlandóak az interneten özönlő igényesebbnél-királyabb sorozatok elől felállni, hogy Való Világot, vagy Családi Titkokat nézzenek. Pedig nem hülyék; egyszerűen vágynak a magyar közegben játszódó, magyar relevanciával és élethelyzetekkel bíró drámákra/komédiákra/valóságshowkra.

Hát most megkapják.

Terápia

Rendezők: Enyedi IldikóGigor Attila 

Forgatókönyvírók:
 Tasnádi IstvánGigor AttilaSzekér AndrásKovács KrisztinaBaráthy György

Dargay András pszichológus otthonában kialakított rendelőjében fogadja pácienseit a hét négy napján, hétfőtől csütörtökig. Ezen a négy napon 5 különböző beteget ismerhetünk meg: hétfőn Laurával, kedden Mátéval, szerdán Zsófival, csütörtökön pedig egy párral – Petrával és Tamással - találkozhatunk, mindegyik nap egy-egy epizód. Péntekenként András felkeresi régen látott mentorát, Ágnest, mert bár feddhetetlennek látszik, az ő háza táján is időszerű egy nagyobb rendrakás. Az első évad a pszichológus 8 hetét dolgozza fel.

Na, aki ismeri, sőt esetleg jártas is ebben a szériában az már biztosan érlelgeti magában a kifogásokat. De akkor tisztázzuk őket pontról pontra. Aki pedig nem ismeri, az is nyugodtan görgessen tovább, kedvcsinálónak is megteszi és spoilermentes.

Jólvan terápia, most aztán megtaláltad a szent grált, ez egy izraeli sorozat adaptációja, most ez váltja meg a magyar sorozatbizniszt? Nem is eredeti az ötlet.

Igen valóban így van. Az eredeti könyvet Hagai Levi írta (Be Tipul címen), később ugyanez a formátum amerikában is megjelent, de szerintem nem ez a lényeg. Az, hogy egy kiváló forgatókönyv magyar változata elkészült éppenhogy azt jelenti, hogy minőségi dologról beszélünk. Ráadásul aki látta az tudja, hogy remekül sikerült beleszőni a magyar valóságot a történetbe, van olyan szereplő, aki gyakorlatilag teljesen új történetet kapott az eredetihez képest, az „izraeli Máté” vadászgép pilóta volt és lebombázott egy iskolát. Ehhez képest a magyar változatban Máté egy sikeres gyógyszergyár vezetője, aki a recesszió miatti leépítések során kirúgta több száz dolgozóját, akikből az egyik családostul öngyilkos lett. Ugye mennyivel magyarabb és relevánsabb a probléma? És ez csak egy példa volt, a sorozaton tehát egyáltalán nem érződik, hogy adaptálva van.

Az én álláspontom szerint éppen a bevezetőben ecsetelt dologban tűnik ki: a magyar embernek szól, mégis nemzetközi minőségű.

Azt írtad, hogy a magyar TV sorozatok határozott előnye a kényelem és a könnyű hozzáférhetőség, nem kell letölteni, feliratot keresni, csak bekapcsolod és leülsz. Itt ez nem igaz, mert csak az HBO-ra előfizetők láthatják.

Nem ez a lényeg. Most nem megyek bele a fizetős csatornák előnyeinek és hátrányainak boncolgatásába, de azért a lényeg mégis az, hogy a TV-ben látható, az első öt rész ráadásul ingyen hozzáférhető az interneten (most ez nem a reklám helye, de ha érdekel, nézz utána az HBO honlapján).

A lényeg az, hogy elkészült ez a sorozat, a nézőit pedig így vagy úgy, de meg fogja találni, és akkor máris újra kialakul az a minőségi elvárás, ami napjainkra már majdhogynem kiveszett az emberből.A Terápia egy vegytiszta dráma. Szerintem nem eléggé igazodik a közízléshez, az embereknek izgalmas, fordulatos, változatos történet kell.

Nos, valóban, ezzel nem lehet vitatkozni, a Terápia határozott zsánere miatt abszolút rétegfilm, aki azon az obszcéntornádón nevelkedett, amit a valóságshow-k kínálnak az csont nélkül be fog aludni rajta. De azzal viszont vitatkoznék, hogy nem izgalmas/fordulatos, mert a műfaján belüli teret abszolút kihasználja. Ennél több izgalom már nem lenne reális ebben a környezetben.

Oké, tudjuk, hogy az HBO-s szuperprodukciók magukkal vonzzák a minőséget, de miért lesz ettől jobb az átlag magyar sorozat, ami itthoni erőforrásokból gazdálkodik?

Egyelőre semmitől. Én inkább úgy gondolom, hogy ezzel is egy nagyon apró lépést tett az átlagnéző afelé, hogy értékeket keressen a TV-ben, ez pedig hosszútávon csak javíthat az itthoni helyzeten – már ha elfogadjuk azt a hipotézist, ami szerint a kereslet hatással van a kínálatra.

Na de hagyjuk ezt a skizofrén helyzetet. Szóval…

Színészek

"Az ország vezető színészei szerepelnek ebben a sorozatban – nem celebek, hanem csupa igazi nagyvad."
/Enyedi Ildikó, rendező/


És ennél pontosabban nem is lehetne fogalmazni. A főszereplő (András) Mácsai Pál alakításában nem igényel sok kommentárt, A+, 5*, pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Nagyon érdekesen van tálalva az egész, mintha az eseményeket András szemével látnánk, olyan sajátos hangulatú az egész. Pont olyan a narratíva, mint a főszereplő: tökéletesen találja el az egyensúlyt modoros és provokatív között, az Andrással való azonosulás pedig olyan fantasztikusan egyszerű, hogy szinte pontosan érezzük azt, amit ő is. Erre rásegítenek a klasszikus beállítások, a vágás nélküli, olykor 7-8 perces snittek, amik szinte egy színdarab hangulatát keltik néhol. Biztosak lehetünk benne, hogy amikor felmegy bennünk a pumpa valamelyik páciens miatt, akkor igazából András is a nyelvét harapdálja. Ennek már így is több köze van a 4D-hez, mint a székbe épített hullámvasút a moziban.

Azzal együtt, hogy nem szentelek külön bekezdést minden színésznek, óriási elismerés jár nekik; nem csak a játékuk miatt, de saját elmondásuk szerint is különösen megterhelő volt a forgatás, reggeltől estig dolgoztak rajta minden nap, egy árva 20 perces ebédszünettel. Ironikus, hogy éppen a kifogástalan szakmai háttér miatt volt ilyen nehéz a munka, mert volt rá pénz és idő is, hogy egész nap szöszöljenek egyetlen 20 perces epizódon, de ezt Nagy Ervin (Máté) sokkal jobban összefoglalta, mint én.

"Az HBO nem szólt bele a szakmai kérdésekbe, megbízott a rendezők és a színészek ízlésében, szaktudásában, és maximálisan tiszteletben tartva a művészi szabadságukat előállított egy olyan színvonalú sorozatot, amelytől a magyar nézők már elszoktak. Mi pedig abszolút professzionális feltételek közt létrehoztunk egy olyan munkát, amelyben én az eddigi életemben a legjobban éreztem magam. Hiába volt nagyon fárasztó, csak ámuldoztam, hogy megadatik, hogy ennyire elmélyedjek a munkámban, hogy ilyen partnerem van, hogy itt ül velem szemben egy ilyen rendező, és erre a szőrözős, elemző próbára most tényleg van idő, és addig csináljuk, amíg én tényleg jó nem leszek, és ezt nézők százezrei fogják látni… Azt éreztem, hogy kivételezett helyzetben vagyok, most a legnagyobb krach kellős közepén, amit eddig a magyar film elszenvedett."

 

Eddig az én két kedvencemet emeltem ki, de semmivel sem kisebb teljesítménnyel álljanak itt a többiek: Marozsán Erika (Laura), Sztarenki Dóra (Zsófi), Szamosi Zsófia (Petra), Csákányi Eszter (Fischer Ágnes), Für Anikó (Judit), Nagy Zsolt (Tamás).

A kisebb szerepek is hibátlanul lettek eljátszva.

Realitás

Az a legjobb az egész történetben, hogy egyszerű. Nem történik semmi hihetetlen, vagy rendkívüli, a főszereplő reakciói pedig nagyon hihetőek. Mácsai Pál egyébként hallgatott pszichológiát az egyetemen, és érdekelte a téma, úgyhogy nem volt teljesen idegen számára a szakma. Egy csapat pszichológusnak is levetítették a filmet és nagyon jó fogadtatást kapott, még azt is felvetették, hogy használható lenne oktatási célokra.

Megfigyelhető az is, ahogyan a magyar ember mentalitását ábrázolják – konkrétan csak az az egyetlen ember hisz a terápiában, akinek a párja is pszichoterapeuta, mindenki más elutasítja és lenézi a szakmát. A készítők ügyesen reagálnak rá, hogy Magyarországon a pszichológushoz járás ciki, sajnos itthon még mindig az a hozzáállás, hogy akinek lelki gondja van az beteg. Egyébként ugyanez a reakció sajnos a gyógyszerekkel szemben is létezik: aki náthára szed valamit az teljesen normális, aki az agyára, az viszont elmebeteg, ezzel pedig éppen azokra helyezünk nagy nyomást, akinek a legjobban árt. De ez egy másik téma.

Jövő

Összességében az első évadról csak jókat lehet elmondani: friss, érdekes dráma, rengeteg jól megírt párbeszéddel, emlékezetes zenével. Aki szeretne belemélyedni egy érdekes konfliktusba, most végre magyar közegben, az mindenképp tegyen vele egy próbát, az első 5 rész alapján úgyis kiderül vevő-e rá az ember. Én egy kicsit  mindig beleszerettem miközben néztem.

A Terápia szerencsére nem ért véget, már forgatják a következő évadot a XV. kerületi Rákospalotán. A számtalan nyitva hagyott kérdésre 2014 őszén kapjuk meg a választ.

Várom a folytatást…

DN-es

2 komment

Címkék: sorozat hbo terápia nagy ervin pál mácsai


A bejegyzés trackback címe:

https://dinihotelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr635545144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2013.10.02. 08:24:11

volt alkalmam az eredeti izraelihez és az usa változathoz is

mindhárom közül messze a magyar volt a legjobb színészi alakítás tekintetében

sunblind 2013.10.03. 19:19:45

bizony. jó.
és a poszt is valódi kedvcsináló.
süti beállítások módosítása