Bemutatkozás

Élőben jelentünk a mainstream peremvidékéről.

Részletesebb ars poetica

Facebook

Twitter

Contact

dinihotelblog@gmail.com

Friss topikok

  • sunblind: ".. Az emberek, akik sohase ismert fényt hordtak a szembogaraikban és apró, szaggatott gesztusokka... (2015.12.17. 19:07) Nagy Pillanat
  • doggfather: @DNes: hát akkor az összes forgatókönyvírói alapszabály lemehet a csába, ha azt sikerült összehozn... (2014.04.06. 13:04) Így jártam...
  • sunblind: vászonjelen ... mivan? :) fuckyeah, nekemis vérzik a szívem leóért. de ennek nyerni kell. nehéz ... (2014.02.27. 21:34) Dallas Buyers Club

2013.04.26. 10:02 DNes

Vasember 3, KultOn.hu vetítés

Volt szerencsém azok közé tartozni, akik véres jegyfoglalási versenyt követően bejuthattak a KultOn.hu és a Forum Hungary által szervezett Vasember 3 premiervetítésre. Az eseménynek a Cinema City Westend adott otthont, április 25-én, este 19 órakor. A film után beszélgetés volt az élményről és a franchise-ról Drenkovics Balázs, VFX artisttal, Harza Tamás, képregény szakértővel és Szirmai Gergellyel, a Hollywood News Agency vloggerével.

Hollywood News Agency YouTube Channel:
https://www.youtube.com/HollywoodNewsAgency/

A hangulat a film előtt kicsit feszült volt, hiszen rengeteg ember jött el, két teltházas vetítés folyt egyszerre, így sokaknak meggyűlt a baja a büfénél és a jegypénztáraknál. Mindenki fürkésző tekintettel pásztázta a masszává torzult tömeget, a különleges vendégeket keresve – és itt főleg Szirmai úrra gondolok, akinek az arcát nyilvánvaló okokból többen ismerik, mint az esemény másik két vendégének. Ő maga be is futott negyed órával a kezdés előtt, a Hollywood Hírügynökség „szerkesztői” - Gergő így hívja nézőit – lelkesen összesúgtak, amikor meglátták őt. Sokukon a sorozat logójával ellátott póló feszült büszkén; ez most ünnep volt a számukra, végre egy szerkesztőségi mozizás.

298047_574106399290767_1678644958_n.jpg

Ha már mindenki ott érzi magát a moziban, és elfoglalta a helyét, akkor kezdjük is a filmet. 

Vasember 3 (2013):
(Iron Man 3)

Rendezte: Shane Black
Írta: Drew Pearce, Shane Black
Főszereplők: Robert Downey Jr.,  Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Ben Kingsley, Rebecca Hall

Most egy kritikát olvasol, méghozzá egy spoiler menteset. Ha meg akarod nézni a filmet, akkor is nyugodtan görgess tovább!

 

A Vasember első része nekem tetszett és ekkor kezdtek el érdekelni a képregényhősök filmjei is. A második része volt az ahol már nem érdekeltek. De ez már nem is tetszett annyira, amolyan mérisne’ kategória. Azóta szkeptikusan állok a comic filmekhez, de még mindig megnézem őket. Ami visszaültet eléjük, hogy egy könnyed szórakozás, popcorn és kóla kíséretében jót csámcsogsz rajta és nem kell arra figyelned, hogy mikor turkálsz a kukorica után, mert vagy röhögnek, vagy robban valami a vásznon, olyan igazán nagy kuss soha nincs. Leköt, de nem bilincsel le. Néha kell ilyen is.

Na de mikor inflálódik a műfaj annyira sokat, hogy már ez se legyen elég? Soon… 

Először egy rövid objektív kis butasággal kezdeném, aztán belemegyünk a szubjektívbe azonnal. Szóval hát… Nekem nem tetszett a második bádogember, így pedig nem vártam különösebben a harmadikat. Azonban amikor elindult a film, „hihetetlen” dolog történt. Pontosan azt kaptam, amit vártam. Nagyon laza volt, látványos, elképesztő, ugyanakkor kiszámítható, kidolgozatlan és úgy összességében furcsa. Tudom volt az a fordulat a közepe táján, hát én nem estem hanyatt tőle - ez biztos képregény-barbarizmusomnak köszönhető. A Vasembernek van egy hibája, amit nem értek, pedig már a második részben is benne volt. A főgonosz ebben a filmben éppen olyan hangsúlytalan, mint az előzőben: kvázi ok nélkül tettek keresztbe és a kaland végén egy perc alatt összecsomagolta őket Sármos Bobby (magyarázatot követelő e-mailek: dinihotelblog@gmail.com).
A kidolgozatlanság szerintem a belső démonokkal való küzdelem volt, amit Stark már a film elején említ. Najó, pár sor SPOILER.
Pánikbeteg a szentem. Miért? Mert a Bosszúállók óta poszttraumatikus stressze van. Három pánikroham és egy rémálom. Pont. Micsoda küzdelem volt. Aki valóban volt pánikbeteg, az tudja, hogy ha ilyen olcsón megúszná az ember, akkor nem is lenne neve a szakirodalomban. Na, mindegy. SPOILER vége.

Azért pozitív is van; Robert D. Jr. lubickol a szerepben, már teljesen eggyé vált vele, vicces, laza és nagyon jól rá tud épülni a film, ezért jár a bravo, még akkor is, ha kisujjból megoldotta.

Személyesebb verzió:
A Vasember fő problémája: ugyan az. Igen, én értem, hogy több ruha, meg több poén, meg több Downey Junior, meg több érzelem, meg több lazaság, de basszameg ez ugyanaz. Most azért tapsikoljak, hogy a Vasember ruhája több részben repül a gazdihoz? Elnézést a rajongóktól, de én még hiszek a mozizásban. Hiszek abban, hogy a film önkifejezés, tartalom, érdemi információ, és közlés. Ez a széria pedig egy beszűkült látásmódot képvisel: önnön csavarjaiban és felületes látszatfejlődésében való tobzódás, egy nézőréteg hamis erekciója, melyet a markát csillogó szemmel tartva szolgál ki az arra kijelölt stúdió. De ennek ellenére azt mondom: a rajongóknak EZ kell. Ők nem akarják a kedvenc képregényük reneszánszát élni minden második évben, hanem örülnek, hogy friss történetet és poénokat kapnak, egy már működő formulához. És az az igazság, hogy ez így rendben is van.

Iron Man evoultion:

  • Iron Man v1.0 
  • Iron Man 2 v1.3 
  • Iron Man 3 v1.8

Ezért érdemes volt ennyit legyártani? Attól függ kinek… aki a FIFA 12 után megveszi a 13-at, és aki megnézi a Másnaposok 2-t (és majd vélhetően a 3-at is), annak mindenképp.

Ha pontoznom kellene, akkor kétféleképp tenném meg. Vasember és/vagy képregény fanatikusként, illetve az egyedülálló és újszerű ötletek kedvelőjeként. Mivel a vélemény brutális megerőszakolásának tartom a pontozást, ezért nem teszem, de annyit elárulok, hogy egy 10-es skálán előbbi alter egóm 3 ponttal többet adna, mint az utóbbi. Az sok.
Tényleg úgy gondolom, hogy kétféleképp lehet értékelni, de én ugye szeretek deviáns lenni, mert a bloggerek között nem marad meg a PC vélemény, így maradok a kevesebb pontnál, mert egy rohadék vagyok. Természetesen.

A műfaj inflálódása alatt pedig azt értettem, hogy egyszer meg fog szűnni nálam ez a kettős mérce, mert nem fogok tudni rajongani a 156. szuperfaszagyerek filmért.

És akkor jaj nektek Marvel és DC, jaj nektek.


***


A film után mindenki rohant a budira, mert a film laza 130 perces volt és senki nem akart lemaradni a beszélgetésről a vendégekkel. Az este moderátora odaszólt az egyik párnak, hogy gyorsan pisiljenek, majd elkezdték berendezni a „porondot” . A hangulat oldottabb volt, aki csak a filmért jött hazament (elenyésző), aki maradt az pedig könnyített magán. A beszélgetés jókedvűen, vicces és érdekes momentumokkal tűzdelve lezajlott, mindhárom vendég kapott kérdéseket, senki nem unatkozott a teremben. A nézők is aktívan kérdeztek mindenkitől, látszott, hogy egész héten várták ezt a vetítést, a lelkesedés okán még maradt is kérdés a 4.-6. sorban, melyek az idő szűke miatt örökre elvesztek a gondolatok síkjában, de azt hiszem a szervezők örülhettek az érdeklődésnek.

Szirmai Gergő ezután még ott maradt autogramot osztani és dumálni… tán még most is ott ül, ha azóta haza nem ment...

DN-es

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://dinihotelblog.blog.hu/api/trackback/id/tr45247539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.26. 10:35:40

Én is ott voltam az első sorban :D A film szerintem az eddigi legjobb a trilógiában, én nagyon szeretem Shane Black stílusát.

A beszélgetés is jó volt, csodálkoztam is, hogy nagyjából kiegyenlítetten kérdeztek a nézők és nem egy ilyen nagy Gergő-roham volt :)

Én majd csak a jövő héten értekezek a filmről, de szerintem megéri a pénzét abszolút.

DNes · http:/dinihotelblog.blog.hu 2013.04.26. 11:08:07

@lisztes: egyetértek, tényleg megéri a pénzét, főleg ha fogékony vagy a témára, szerintem ugyanolyan erős volt, mint az első rész - tán egy kicsit jobb azért :D
azt nem lehet mondani, hogy félrevezet, abszolút azt kapod, amit vársz
süti beállítások módosítása